Bel ons direct op 0800 61 119.

Starlink: Wie, wat en hoe?

Onze alom bekende Elon Musk. Bij het horen van zijn naam denk je waarschijnlijk al snel aan zelfrijdende elektrische auto’s, het koloniseren van Mars of gewoonweg aan een van de rijkste mensen ter wereld.

Een van zijn meest recente avonturen zijn de raketlanceringen. Dit heeft te maken met het Starlink internet, waarmee Elon Musk wereldwijd een internetverbinding wil realiseren. Starlink is onderweg en Telecom-Makelaars heeft het voor jou helemaal uitgepluisd!  

SpaceX, de basis van Starlink

Maar wat is Starlink eigenlijk? Starlink is een onderdeel van het SpaceX-programma. Om dit goed te begrijpen is het handig om te weten waar SpaceX uit bestaat.

SpaceX is een privé-organisatie geleid door Tesla-magnaat Elon Musk. Ze ontwerpen, fabriceren en lanceren geavanceerde raketten en ruimtevaartuigen. Hij richtte het bedrijf in 2002 op met als doel een revolutie teweeg te brengen in de ruimtetechnologie en uiteindelijk op andere planeten te kunnen leven. De eerste stappen zijn al gezet en elk jaar komen we dichter bij het vestigen van onze eerste kolonie op Mars.

Vanuit deze visionaire visie zijn onder andere Tesla en Neuralink opgericht. Starlink is niet anders. Het is echter geen afzonderlijk bedrijf, maar blijft onderdeel van het SpaceX-programma.

Starlink is dus een divisie binnen SpaceX die de naam deelt met het netwerk van satellieten die in een baan rond de aarde zweven. In 2015 begon de ontwikkeling van deze satellieten en in 2018 werden de eerste prototypes de ruimte in gestuurd. Deze prototypes bevinden zich overigens nog steeds daarboven.

Starlink, de lancering

In 2015 werden de eerste plannen voor Starlink onthuld en twee jaar later werd ook de naam bekendgemaakt. Bij de aankondiging van Starlink beweerde Musk dat er wereldwijd een grote vraag was naar betaalbaar breedbandinternet en dat het satellietnetwerk hierin een rol zou spelen. In mei 2019 werden de eerste satellieten de ruimte in gelanceerd. 60 testmodellen werden aan boord van de Falcon 9, een ruimtevaartuig van SpaceX, gebracht om de functionaliteit van het systeem te bewijzen. Deze satellieten werden uiteindelijk losgelaten en bereikten een baan rond de aarde op een hoogte van 550 km.

In oktober 2019 bewees Elon Musk persoonlijk dat het systeem werkte door een tweet te versturen via het Starlink-internet. Om te kunnen beginnen met het aanbieden van internet had Starlink 800 operationele satellieten nodig, en tussen 2019 en 2021 werden er verschillende lanceringen uitgevoerd om dit aantal te bereiken. Aan het einde van 2020 vonden de eerste openbare tests plaats.

Starlink is inmiddels ook toegankelijk voor het grote publiek, maar het netwerk wordt nog steeds verder ontwikkeld. Op dit moment bevinden zich meer dan 2.000 Starlink-satellieten in een baan om de aarde, maar het bedrijf heeft plannen om dit aantal te verhogen naar maar liefst 12.000.

Starlink, het nieuwe stellietinternet

Satellietinternet is op zich niets nieuws. Het concept bestaat reeds geruime tijd. Voorheen werd er aan de hand van een kilometerhoge satelliet een internetsignaal richting de aarde gestuurd. Echter, Starlink heeft het concept op een vernieuwende manier aangepakt. In plaats van een paar grote satellieten op grote hoogte, heeft dit bedrijf een groot aantal kleinere satellieten in een baan om de aarde geplaatst. Deze satellieten bevinden zich op lagere hoogtes dan gebruikelijk, namelijk op 340, 550 en 1.150 km. Door satellieten op verschillende hoogtes te gebruiken, wordt er een compromis gevonden tussen de dekking van een groter gebied en de signaalsterkte. Om gebruik te kunnen maken van Starlink, moet de schotel op een stabiele plek op het dak staan met vrij zicht op de lucht.

Nieuwsgierig of Starlink van toepassing kan zijn voor jouw bedrijf? Contacteer ons voor een vrijblijvende analyse van jouw diensten!

Meer weten over onze verschillende mogelijkheden?